Könyvmolyok, idesüssetek! Kedvenc olvasmányaim A-tól Z-ig

Bárki ismer meg bárhonnan (személyes kapcsolat, FB profil, Instagram, blog, körözési lista, akármi egyéb), tuti, hogy villámgyorsan leesik neki a nyilvánvaló. Imádok olvasni, imádom a könyveket – na meg a magazinokat, fogalmazásokat, akármiket, amiknek köze van a betűkhöz és csodálatos nyelvünkhöz. Sikítófrászt kapok a helyesírási hibáktól, pofozok, ha valakinek a könyv nem érték, csapkodok, ha hírportálok rossz jelentéstartalommal használnak szavakat, egyszóval mániákus vagyok. #monddkinácinyugodtan

Mivel január végéig, február elejéig még az én életemnek is része az iskola, gondoltam ABC-zünk kicsit. Vegyük sorra az emlékezetes olvasmányaimat, méghozzá cím szerinti betűrendben (ha valami nagyon beakadna, lehet, hogy a szerző vezet célra, meg mivel a könyvek nagy része névelővel kezdődik, azt hiszem, jobban teszem, ha attól is eltekintek). Amúgy a bejegyzés gondolata régóta megvan, de a 7 nap, 7 könyvborító Facebook kihívás indította el igazából a lavinát, mert nem tudok hét kötetnél leállni…

Szóval tessék, ez az én mutogatnivalóm betűrend szerint:

A – Abigél (Szabó Magda) ehhez kétség nem férhet. Elmondani nem tudom, hányszor olvastam, és még hányszor fogom. Annyira szeretem Szabó Magdát, hogy magyarórán kis híján asztalt borítottam, mikor idő hiányában átugrottuk a vele való foglalatoskodást…

B – Big Magic (Elizabeth Gilbert) Friss felfedezés ez a kötet az Ízek, imák, szerelmek című olvasmány szerzőjétől. A könyv is új, és azon túl, hogy megkapó a borítója, már az alcímmel megvett kilóra: Kreatív élet, félelem nélkül! – kötelező minden hozzám hasonló feszengőnek, annak is, aki már régóta alkot, meg annak is, aki esténként rágja a párnacsücsköt, hogy belevágjon-e vagy sem. K Ö T E L E Z Ő 🙂

C – Csillagainkban a hiba (John Green) – fiatalkorban az emberek többségének nem a kórház meg az orvosok az állandó beszédtéma. Kivéve, ha az illető(k) gyógyíthatatlan beteg(ek). Gyönyörű szerelmi történet, film is készült belőle. Mindkettő csillagos ötös nálam.

 

D – (A) Diadalív árnyékában (Erich María Remarque) – régi könyv, de milyen csodálatos. Tipikus példája annak a szokásomnak, hogy egy citatumon olvasott idézet után csapok le valamire. Esetében is ez történt:

Minden porcikámban érzem, egészen megváltoztam, másképp látok, másképp lélegzem, mint azelőtt. Még álmomban is élek, a bokám és a csuklóm is másképp mozog, fogni tudok a kezemmel, és örömmel várom a holnapot, mert tudom, hogy mit akarok, az életemnek célja van megint. Bánom is én, hogy mit mondasz erre, mit gondolsz rólam! Az a fő, hogy szárnyam nőtt, és repülni tudok. Hogyne vetném bele magam ebbe a boldogságba minden meggondolás nélkül! Nem vagyok óvatos, nem félek, nem törődöm semmivel, még azzal sem, hogy te csak játszol velem és kicsúfolsz.részlet

E – Édes Anna (Kosztolányi Dezső) Kötelző olvasmány volt anno, és emlékszem, hogy messziről hívogatott a királykék szövetborítója, alig vártam, hogy hazaérjek és nekiugorjak. Szerintem mire odaértünk a tananyagban, én kétszer elolvastam.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Utazásra fel 😉 #benzintyúk #kerozinhörcsög #könyvmoly #moly #travelwithme #magyarig #ig_hungary #önfejlesztés #utazás #vanegyötletem #oravecznori #olvasnivaló #blogger

Hujber Zsuzsanna⚡Suz’n (@suzn7) által megosztott bejegyzés,

F – A fekete esernyős férfi (John Cure) – Hazánk kiváló szerzőjét személyesen ismerem, az összes könyvét olvastam, leszámítva a legeslegújabbat, A boszorkány hagyatékát, de nemsokára az is sorra kerül. Hol hazai pályán, hol külföldön futnak a sztorik, John egy pillanatra sem hagy nyugtot az embernek. Ha belekezdesz, nem biztos, hogy végigalszod az éjszakákat, és nem feltétlenül csak a jó olvasmányélmény fogja ezt kiváltani. Ha szereted a majrézós köteteket, csapj le a regényekre feltétlenül.

G – (A) Gyűrűk Ura (J.R.R. Tolkien) – a mai napig hálás vagyok Tündinek, amiért annak idején, mikor átvittem a leckét, a kezembe nyomta az első kötetet. Ezt még nem olvastad? Vidd el, tetszeni fog. És én elvesztem benne egy életre. 2019-ben, amikor már nem temetnek be a sulis dolgaim, elsők között lesz, amit elolvasok ismét. Mert kell.

H – Harry Potter és minden, ami az útjába került (J. K. Rowling) – az egész könyvsorozat úgy csúcs, ahogy van és bár a filmekben sok minden kimaradt szokás szerint, nem tudnék választani. Mindenesetre rongyosra olvastam, mire a mozi elém került. Most épp a három, Rowling életét feldolgozó filmet csemegézem, az sem kis ínyencség.

I – Így szerettek ők (Nyáry Krisztián) – imádom a romantikus dolgokat, imádom a valóságalapon nyugvó írásokat, még jobban imádom a valódi romantikát. Bár ezekben a könyvekben nem csak puha szavak és cuppanós dicséretek voltak, meglepően közel hozott hozzám néhány nagy alakot a múltból.

J – Megúszhatatlan (Jakupcsek Gabriella) – megint szerzői oldalról. A második kötetet még nem kaparintottam meg, de ez a megnevezett, ez kiváló. Mást, kevesebbet nem is vártam, mert szeretem őt a képernyőn és gépelve is, így már a megvásárláskor biztos voltam benne, hogy az általa jegyzett könyv is élmény lesz.

K – Kirúzsozva a műtőasztalon – még nem volt Crohn, nem volt pajzsmirigy alulműködés, semmi gluténgebasz, de ez a könyv elvarázsolt. 27 évesen mellrákkal küzdeni… Később érthető okokból afféle biblia lett számomra. Rengeteg erő van benne!

L – Liverpool Street (Anne C. Voorhoeve) – holokauszt, II. világháború, egy kislány szemszögéből. Megrázó ugyanakkor csodálatos történet. A borítójával vett meg, aztán megfordítva a könyvet, elolvasva a sztorit, landolt is a kosaramban. Majd visszatettem, mondván drága. Aztán kimentem a buszra, hogy aztán onnan rohanjak vissza “ezt megérdemlem” csatakiáltással érte.

M – (A) Mór megtette (Szabó Lajos) – Magyarország legkacifántosabb nyomozásai a móri mészárlástól elkezdve a Tánczos ügyig. Imádom a kriminalisztikát.

N – Nesze Neked Terézanyu! (Rácz Zsuzsa) – kortárs magyarok közt igen nagy kedvenc mindenki Terézanyuja. Olvastam anno a hetilapokban, olvastam a regényeket, meg legutóbb a novelláskötetet is befaltam. Fanyar humor, magyar helyszínek, életszagú, kedves és néha pityergős történetek.

O – Örömkönyv (Müller Péter) – ő az a kortárs magyar szerző, akit nem tudok csak úgy olvasni, hozzá mindig hangulat kell, de ha az megvan, felejthetetlen gondolatokkal ajándékoz meg.

P – Jodi Lynne Picoult, mint szerző, mert cím nem ugrik be. A könyv a Szívtől szívig. Az az olvasmány jó nagy maflás, az egyszer biztos. A szori így hangzik:

E bravúros fordulatokkal tarkított, megindító regény egy gyilkosságért halálra ítélt férfi történetét dolgozza fel, aki azért küzd, hogy felajánlhassa szívét egykori áldozata szívbeteg kislányának. A kisvárosias New Hampshire államban e szándéka, és a személye körül kialakuló legendák alaposan felborzolják a kedélyeket. Egy talpraesett jogásznő és egy fiatal katolikus pap mégis a férfi ügye mellé áll – miközben az események hatására mindkettejük élete gyökeresen megváltozik.

Q – ezt tiszta szívből passzolom, legfeljebb az elolvasandók sorából tenném ide a Quo Vadis-t Henryk Sienkiewicz-től.

R – Romy Schneider viharos élete (Michael Jürgs) – szerintem ez sem érdemel túl sok szót, hiszen a kedvenc színésznőmről, Sisi megformálójáról van szó. Érdekes belelátni az életébe, Alain Delonhoz fűződő viharos szerelmébe. Gyönyörű volt, tehetséges, és mégis tragédia lett a vége…

Megunhatatlan

S – Száz (Oké, A száz, de akkor 98 jelöltem lenne az a betűnél…) szóval A száz titkos érzék (Amy Tan) – családregény, filozófia, kultúra, Kína és Amerika, túlvilág és szellemek… Ezek a kulcsszavak, amik ezt a fantasztikus regényt jellemzik és komolyan mondom, életem meghatározója. Egy számomra fontos embertől kaptam még a tizenéveim derekán, és sosem gondoltam az első pár oldalnál, hogy ennyire mély benyomást tesz majd rám.

T – Twilight Saga (Stephanie Meyer) – én nyeltem, mint kacsa a nokedlit, mikor anno M-nél, egyik reggel leemeltem a polcról. Hmm, ez az a szutyokság, amiért mindenki odavan. Mi ez? És már be is szippantott. Nemrég beszereztem a negyedik kötetet is, és imádom. Szirupos, vámpíros, de nekem akkor is bejön.

Sokszor nyitottak ránk az ilyen éjjeleken, hogy ugyan kussoljunk már el, de csak nem ment. Jó párszor annyit értek el vele, hogy kivonultunk a konyhába némi elemózsiáért, tejfölös kenyérért, sajtért, túró rudiért, tejszeletért; majd próbáltunk halkan röhögcsélni. Zéró sikerrel. Ott az időszámítás is másként működött. Hajnalban feküdtünk, leghamarabb délben keltünk. Azaz keltem. Órákig bámultam a plafont, mire a nagys’ asszony végre kinyitotta a csipásakat, majd legnagyobb mérgemre egy szia után befordult és aludt még két-három órát. Én majd éhen haltam, untam a fejem, ő meg jóízűen durmolt. Anyám, borogass. Később már tudtam, mi a teendőm: este az ágy alá be kell gyűjteni könyvet, újságot, bármit. Fél Albertgyörgyiket kiolvastam az ilyen időszakokban egy-egy “reggel”. Aztán ötödik nekifutásra csak felkelt a hercegnő, kivánszorogtunk reggelizni, majd a negyvenöt fokos hőség miatt kerestünk lakáson belüli elfoglaltságot.Hercegek jönnek-mennek, a két királylány örök - You are my person

U – Újabb pokoli történetek (Vujity Tvrtko) – Tvrtko-t én is, mint szerintem a legtöbben, anno a TV2 Napló című műsorából ismertük meg. Annyira szerettem. Később felfedeztem a könyveit is, manapság pedig minden létező fórumon követem, mert sokat ad az embereknek. Egyesek azért támadják, amit mond, mások azért, amit csinál, de szerintem belőlük is inkább az irigység szól. Végre van valaki, aki ha épp a közösségi média segítségével, akkor azzal, de felnyitja az emberek szemét, és mondhatjuk, hogy időnként még hatásvadász is, de könyörgöm! Ő legalább tesz valamit. Képes másod-harmad előadásokat ugyanazon a helyszínen bevállalni, mert hisz abban, hogy ha többen hallják, talán többen kezdenek el gondolkozni. Számomra nagy példakép, slussz. Voltam már előadásán, elmennék újra, és addig nem nyugszom, míg be nem spájzolom az összes könyvét.

V – Véres Csontok (Laurell K. Hamilton) – ez éppen az Anita Blake, a vámpírvadász című kismillió kötetes műremek 5-dik része, és mivel a legtöbb névelővel kezdődik, ezt találtam jónak beszúrni ide. Szóval, adott a halottkeltő Anita, több tucat féle alakváltó, vámpír, boszorkány, érzelmi kavalkád, sok vér, még több szex – ráadásul komplett gabalyodások, és istenkirály dumák. A tizenikszedik könyv után elvesztettem a ki fogja kinek a mijét dologban, de a humor meg a cafrangolás maradt a régi 🙂

– Ne fuss, csak ha már nagyon közel vagyunk a fészerhez. Ha futsz, üldözni fognak. Azt hiszik majd, megijedtél.

– Valami más? – kérdezte ő.

– Nem dohányzol, ugye?

– Nem, miért?

– Félnek a tűztől.

– Nagyszerű. Elevenen felfalnak minket, csak mert egyikünk se dohányzik.Párbeszéd ghoultámadás előtt 🙂

W – maradjunk a szerzőnél, és legyen Willis, A. I. Willis, a miérteket pedig megtaláljátok itt, két bejegyzéssel korábban.

Z – ez a francos Z kifog rajtam. Ha agyoncsaptok sem tudok ide mit érni, mert a Zabhegyezőt – dobd a követ nyugodtan – még nem olvastam.

Te hogy állsz a listákkal? Na és a könyvekkel? Van listád? Mutasd meg, kérlek! Annyira szeretem az olvasó embereket, légyszi, fedd fel magad, és mutasd, Te mit olvasol 🙂

suznvilaga

 

Hozzászólnál? Itt megteheted :)

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..