Felépülni az alkoholizmusból – egy személyes történet

Nagyon szeretek blogokat olvasgatni, főként, ha azok személyesebb hangnemben íródtak. Kifejezetten érdekel, ha valaki a személyes gondolatairól, kapcsolatairól mesél, ezért is keresek mindig ilyen írásokat a neten. A múltkor ráakadtam egy olyan blogra, ahol egy negyvenes férfi leírja, hogyan vált alkoholistává, és hogyan sikerült felépülnie belőle három év alatt. De természetesen szükség volt egy szakemberekből álló csapatra, akik végigkísérték a felépülés útján. Ez a csapat a Felépülők volt, akikkel a férfi szépen lassan megtanult az ital nélkül élni – persze egy (vagy inkább több) addiktológus segítségével.

Nem könnyű egy ilyen folyamat, és sokszor az ember egymaga bele is bukik. Ezért van szükség egy olyan ingerszegény közegre, ahol minden adva van a kilábaláshoz. Ha felnéztek ti is a blogban említett felepulok.hu oldalra, akkor láthatjátok, hogy itt tényleg minden a betegről szól. Mert hogy az alkoholizmus egy betegség, amiből azonban nem kigyógyul az ember, hanem hosszú idő alatt épül fel. Legalábbis a személyes blogon ezeket a tapasztalatokat osztotta meg a férfi.

addiktológus

A weboldalon külön le is írják, hogy milyen szakemberekkel dolgoznak, köztük van addiktológus, pszichológus és szakjogász-családterapeuta is. Az utóbbi azért is fontos, mert ugyan sokan nem tudják, de egy ilyen probléma nem csak magát az alkoholistát érinti, de annak közvetlen környezetét, vagyis a családját is. Így a felépülés nem csak a függőnek, hanem a családtagoknak is nagyon fontos lelki folyamat.

Éppen ezért, ha olyan helyzetbe kerültök ti vagy egy családtagotok, esetleg barátotok, hogy egy ilyen jellegű segítéségre lenne szükség, akkor mindenképp érdemes utánanézni, hogy milyen szakemberekkel dolgozik az adott program. A Felépülők azért is egy különösen kiemelkedő csapat, mivel annak tagjai nagyrészt maguk is átélték már milyen alkoholistának lenni, és hogyan lehet szép lassan kikerülni ebből a betegségből. Mindehhez persze a Felépülők valódi addiktológiai szakemberekkel dolgozik, köztük egy osztályvezető addiktológus főorvossal, aki biztosítékot is ad a megfelelő pszichiátriai kezelésre. De amint azt már említettem, a másik kiemelt cél, hogy nem csak magát az alkoholbetegséggel küzdő személyt, hanem annak családját is bevonják a felépülési folyamatba – ezért is nevezik ezt az egészet Családi Felépülési Központnak. Ha a honlapon meg akarjátok nézni, kik is ezek a szakemberek, akkor a felepulok.hu “Rólunk” menüpontjában megtaláltok mindent. Ezt onnan tudom, hogy a személyes blogot olvasva én is ránéztem a weboldalra, mert kíváncsi lettem, mit is tud ez a program.

És hogy mi van még a weboldalon? A főoldalon az alkoholizmus általános kezeléséről írnak sokat, beleépítve a szakemberek saját tapasztalatait is. Emellett az alapító család története is le van írva az oldalon, méghozzá egy szerkesztett interjú formájában. Ezen kívül van a hozzátartozóknak is külön rész, ahol kifejezetten nekik címzett szöveg található a felépülési folyamatban betöltött fontos szerepükről. A végén pedig egy addiktológus telefonszáma is meg van adva arra az esetre, ha az illető úgy dönt, hogy segítséget szeretne kérni hozzátartozója számára.

Ezek mellett külön írnak a 28 napos felépülési programról, elmagyarázva, hogyan is kell ezt elképzelni. Mindehhez képes illusztrációk is tartoznak, sőt, a honlapon 3D-s bejárást is kapunk a Szőci családi felépülési központba, aminek hála az érdeklődők meg is nézhetik, milyen helyen is folyik a felépülés. Egyébként a blog írója is kiemelte, hogy a Szőci központ elképesztő jól van megcsinálva, tényleg a nyugalom szigeteként szolgál az alkoholproblémákkal küzdők számára. Nézzetek rá ti is a honlapon, tényleg gyönyörű a ház!

Mindezeken felül az addiktológus szakemberek felsorolása mellett a “média megjelenés” fül alatt személyes TV-s interjúkat is megnézhettek a Felépülők csapatáról, ami külön pluszt ad az érdeklődők számára. Sőt, még egy blog is van a honlapon, ahol mindenféle alkoholizmushoz kötődő témáról írnak cikkeket tömör, informatív formában. Mondanom sem kell, hogy én mint nagy blog-olvasó természetesen jó pár cikket el is olvastam rögtön, mert a személyes történetek után már kifejezetten érdekelt ez a téma.

Szerencsére nekem nincs tapasztalatom az alkoholbetegséggel kapcsolatban, de úgy gondolom, jó, ha az ember tájékozott ilyen témában is. Éppen ezért azután, hogy végigolvastam az említett blogot, bárkinek ajánlom, hogy nézzen rá a felepulok.hu-ra, ahol valódi addiktológus szakemberek és tapasztalt felépülők segítenek a rászorulóknak.