Egy napelem vásárlása is lehet kifejezetten személyes dolog

A világ kezd egyre inkább személytelenebbé válni. Senki sem gondolta azt, hogy az elektronika nagy találmányai, amik elvileg összekötnek minket, csak még nagyobb szakadékot fognak létrehozni ember és ember között. De miért is történt ez? Elsősorban azért, mert nem értjük pontosan, hogy mit is jelent egy emberi kapcsolat. Persze, le tudjuk bontani ezt matematikai egyenletre. Szükségem van valamire, ezért megkérek valamit. Az igazi, mély emberi kapcsolat azonban nem ezen a szinten működik.

Az igazi szeretetet nem azért érezzük, mert cserébe várunk valamit. Egyszerűen csak szeretjük azt az embert és bármit megtennénk érte. Ez nem kell, hogy nagy dolog legyen. A legtöbb, amit általában egy másik emberért tehetünk, az nem más, minthogy elfogadjuk annak, aki. Ezzel én sokáig küzdöttem. A személyes problémáimat szerettem másokban is meglátni. Úgy éreztem, hogy ha ők nem kezdenek ezekkel a bajokkal semmit, akkor az én dolgom lesz az, hogy megsegítsem őket. Ez a hozzáállás természetesen nagyon rossz és a saját bőrömön kellett megtapasztalnom azt, hogy miért van ez így.

A segítség nyújtásának vágya alapból egy nagyon jó dolog. Viszont meg kell húznunk a határt, hogy mikor válik ez a segítség a saját akaratunk kiterjesztésévé. Lehet, hogy azt érezzük, hogy mi is hasonló problémán mentünk keresztül, mint az ismerősünk. Ezért úgy gondoljuk, hogy ugyanaz a módszer működni fog az ő esetében is, mint amire mi támaszkodtunk. És itt jön be az a faktor, amit sosem számolunk bele a dolgokba. Minden ember más.

Nem számít milyen okok miatt, lehet, hogy a segítségünk csak még mélyebbre fogja taszítani őt a gondjaiban. Erre azonban van egy ellenszer. A legjobb segítség sokszor tényleg az, ha meghallgatjuk a másik panaszait és nem mondunk semmit. Ezeket a vallomásokat nem szabad aktívan kutatni, hanem hagyni kell, hogy maguktól jöjjenek. Ha barátunk eléggé megbízik bennünk, akkor biztosan meg fog történni.

Én is hasonló bizalmat tanúsítottam egy mérnök barátom felé, mikor a tanácsára felléptem a Napelempályázatok oldalára. Már hosszú ideje érdekelt az, hogy milyen lenne, ha egy ilyen készülékről menne a lakásom energia ellátása. Persze aki már csak fél füllel hallott valamit erről a témáról, az is tudja, hogy egy napelem telepítése nagy pénzekbe tud kerülni. Ez azonban még nem a legnagyobb gond. A legsűrűbben hallott panasz az szokott lenni, hogy a cég, aki intézi a napelem telepítését, nagyon lassan végzi a dolgát. Ezért is örültem, hogy a barátomnak volt tippje ebben a témában.

A keresőt használva hamar rá is találtam a Napelempályázatok oldalára. Egy, „A napelemek szakszerű telepítése, feltételei” kiírás fogadott engem az első helyen a napelem kulcsszóra. Az első helyezés nem mindig jelent olyan sok dolgot, mégis, azt éreztem, hogy emiatt már most egy picit prémiumabbnak tudom érezni azt a szolgáltatást, amit nyújtani fognak. Rá is kattintottam erre az „A napelemek szakszerű telepítése, feltételei” kiírásra és megkezdődhetett az utazásom a napelemek világában.

Rengeteg kérdésem volt, amikre reméltem, hogy meg fogom találni majd itt a választ. Szuper megerősítés volt a döntésem helyességében az, ahogy az oldal kinézett. Nem tudom, hogy milyen gyakran szoktatok ti interneten ügyet intézni, de számos olyan csúnya oldal van, ami elveszi az ember minden kedvét attól a dologtól, amit eltervezett. Az „A napelemek szakszerű telepítése, feltételei” kiírás mögött rejlő oldalról azonban ezek közül egyik állítás sem lett volna igaz. Lenyűgöző volt látni, hogy milyen modern a kialakítás és a design elemek milyen igényesen vannak kiválasztva. Ez a szép kinézet azonban nem okozott problémát az átláthatóság kapcsán.

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei” témában rengeteg dolog érdekelt, úgyhogy rögtön rá is kerestem az oldalnak arra a részlegére, ahol ezekről olvashatok. A Napelempályázatok, amellett, hogy elsősorban napelemek telepítésével foglalkozik, rendelkezik még egy blog részleggel is. Itt pedig különböző cikkeket tudunk olvasni azokról a dolgokról, amiket talán nem tudunk még a napelemek kapcsán. Mintha személyesen nekem lett volna kitalálva ez az egész részleg. Rögtön el is kezdtem az olvasást és nemsokára elég szép mennyiségű tudást halmoztam fel.

A cikkek között könnyen lehet váltogatni. Az összes cím olyan, hogy rögtön egyértelmű lesz, hogy milyen témáról van szó. Így nagyon céltudatos voltam és ahogy jöttek fel az újabb kérdések egy cikk elolvasása után, szinte azonnal meg is találtam a következő szöveget, ami választ fog adni rájuk. Mikor iskolában tanultunk erről a témáról, nem mondhatom, hogy igazán megfogott. Azóta pedig nem is foglalkoztam ilyen dolgokkal. A Napelempályázatok azonban visszaadta azt a gyermeki érdeklődést, amit egykor még magaménak tudhattam.

Ezt úgy érték el, hogy a cikkeik fantasztikus és érthető nyelvezettel voltak írva. Az volt még különleges a Napelempályázatok cikkjeiben, hogy egyiknél se éreztem volna, hogy le lennének butítva a számomra. Tehát a szakszerűség végig jelen volt és mégsem untam el magamat. Órákat töltöttem el az oldalon, mert annyira megfogott a téma. Szép lassan pedig rájöttem, hogy nekem szükségem van egy napelemre. De miért is?

Elsősorban azért, mert a napelem vásárlása különbözik azoktól a beruházásoktól, amikhez szokva vagyunk az életünkben. Ezalatt az értem, hogy egy napelem visszatermeli azt a pénzt, amit belé fektettünk. Tudom, hogy ezt sokaknak nehéz elhinni, hiszen túl jónak hangzik. És mégis, a Napelempályázatok cikkjeit olvasva egyre inkább meggyőztek, hogy ez tényleg egy létező dolog, ami bárkinek elérhető, ha van elég félrerakott pénze.

Azért is tudtam egyébként annyira bízni a Napelempályázatok oldalában, mert nem csak a pozitív dolgokat sorolták fel a napelemek kapcsán. Ilyet pedig ritkán lehet tapasztalni cégeknél. Ez az egyenesség pedig ahhoz vezetett, hogy már biztos voltam benne, hogy ők lesznek az ideális választás a napelem telepítésére.

Miután eleget olvastam „A napelemek szakszerű telepítése, feltételei” témában, eljött az idő, hogy felvegyem velük a kapcsolatot. Akik már dolgoztak szakemberekkel, azok tudják, hogy ez szokott a legrosszabb része lenni az egésznek. A Napelempályázatok csapatára azonban nem voltak jellemzők azok a sztereotípiák, amikhez hozzá vagyunk szokva. Elsőként azzal leptek meg, hogy a hívásomra azonnal válaszoltak. A következő döbbenet akkor ért, mikor az ügyintéző kedvesen szólt hozzám.

Még mindig volt pár kérdésem, ő azonban türelmesen válaszolt az összesre. Nagyon nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy ilyen jól bánnak velem. Megbeszéltük a legfontosabb részleteket, ő pedig megígérte, hogy pár héten belül kijönnek hozzám és megnézik, hogy a házam megfelelő lesz-e egy napelem számára. Az ígéreteket betartották, úgyhogy nemsokára már egy napelem díszítette a házamat. El se tudom képzelni, hogy ez a folyamat mennyi időt vett volna igénybe nélkülük.