Csikorgó hangok az éjszakában

Elmúlt hétvégén volt a céges karácsonyi rendezvényünk. A régióvezetőnk értékelte a csapat munkáját. Ennek során több különleges cím is kiosztásra került. Titkon bíztam benne, hogy én kapom a “Legjobb vállalati banki szolgáltatás értékesítő” címet, de végül ez nem jött össze. Helyette a tombolán nyertem egy rózsaszín malacperselyt. Égi jelnek tekintem: jövőre minden jövedelmem 20 %-át félre fogom tenni egy felejthetetlen nyaralásra a mindig napsütéses Francia Polinéziába.

Hazafelé először elvittem a csajokat az albérletükbe. A 19. kerületben jártunk, amikor furcsa csikorgó hangokat hallottam hátulról. Rozi gyakran csikorgatja álmában a fogát, azt gondoltam, hogy most is ez történik. De Rozi nem aludt: a visszapillantó tükörben láttam a kétségbeesett arcát. Az autó egyre ijesztőbb hangokat adott ki.

Félreálltunk és autómentőt hívtam. A barátnőim közben taxival hazamentek, én pedig vacogva vártam a megmentőmet. Meg is érkezett egy 150 kilós, tagbaszakadt, morózus 50-es pasi formájában. De most nekem ő is tökéletes volt. Megnézte a kocsit, megcsóválta a fejét és azt mondta: fékbetét. Mikor látta rajtam, hogy a betét szónak csak egy másik jelentését ismerem, akkor kiegészítette: fékbetét csere.

Elmondta, hogy ezzel a kocsival így nem biztonságos hazamennem. A közelben van egy profi és megbízható szerviz, a Méta autószerviz. Javasolta, hogy vigyük el oda az autót. Természetesen megfogadtam a tanácsát. Örömmel láttam, hogy a szerviz kifejezetten pofás: rendezett utcafront, megnyugtató kék design, modern környezet. Elköszöntem Suzitól (ő az autóm) és én is haza taxiztam.

Másnap a Méta szerviz munkafelvételével egyeztettem telefonon. Időközben át is vizsgálták az autót, mert az autómentőtől megkapták a kulcsokat. (Kezdem egyre jobban megkedvelni a 150 kilós, tagbaszakadt, morózus 50-es pasikat…) Valóban a fékbetétek mentek tönkre, cserélni szükséges őket.

A fékbetét cseréje ár szempontjából és az elvégzendő munka mennyiségének a szempontjából is nehezen tervezhető. A munkafelvevő azt javasolta, hogy először megbontják a fékrendszert, akkor pontosan látják, hogy esetleg mást is cserélni szükséges-e. Ekkor újrahív és pontosan egyeztetjük a vállalási határidőt és a költséget. Szakmámból adódóan szeretem a korrekt és egyértelmű fogalmazást, ez is ilyen volt, természetesen elfogadtam a javaslatát. (Még nem mondtam: a bankban vállalati szolgáltatásokat értékesítek és ehhez kapcsolódó részletes kockázatelemzéseket végzek.)

Közben körülnéztem a Méta szerviz weboldalán. Láttam, hogy a fékbetét cseréjének árai és az egyéb fékjavítási költségek pontosan fel vannak tüntetve. Így nagyjából tudtam, hogy mire készülhetek. Azért még rákerestem a neten a fékbetét cseréje ár kifejezésre és megnéztem más szervizek díjait (tudod: kockázatelemző vagyok). Azt tapasztaltam, hogy a Méta autószerviz árai kifejezetten barátságosak.

Közben visszahívott a munkafelvevő. Arról tájékoztatott, hogy a fékrendszer többi része kifejezetten jó állapotban van. Hurrá. A fékbetét cseréjét azonnal el tudják kezdeni és délután átvehetem az autót. Még egy hurrá.

Este Suzi már a megszokott helyén éjszakázott, én pedig küldtem a morózus 50-es pasinak egy üzenetet, amelyben megköszöntem, hogy ilyen korrekt szervizt javasolt.