A napelemekről akartam olvasni, de máshol kötöttem ki a tudásszerzésben

Vallom, hogy érdemes olyan témákban is tájékozódni, amik nem állnak közel hozzánk. Legyünk nyitottak a világra, nehogy valamiről lemaradjunk! Megesik gyakran, hogy rádöbbenünk így valamire, amiről nem hittük, hogy kell, hasznos nekünk, sőt, ez még meg is menthet minket valamilyen csalódástól. Csalódástól, mely amiatt érne, hogy elment mellettünk egy fontos információ.

Az e-tanusitas.eu oldalra vetődtem egyszer, amikor napelemekről szerettem volna olvasgatni. Ezt dobta ki a kereső, mert nagyon értően, összefoglaló módon tárgyalták a tudnivalókat a témáról, de szerencsére olvashattam náluk egyéb hasznos dolgokról is. Az ilyen oldalakat szeretem tényleg, úgy igazán. Eredetileg azért mentem oda, mert realizáltam: a napelem egy olyan komoly lépés a fenntarthatóság felé, ami mellett eltörpülnek a sorozatos erőfeszítéseim a szelektív hulladékgyűjtéssel és egyebekkel. Aztán ott ragadtam, és már úgy a negyedik témában tájékozódtam mostanra alaposan.

A szintén érdekes, és általuk is vállalt ingatlan-értékbecslés témájában például. No meg arról, hogy miként megy az energetikai tanúsítvány lekérdezés, és egyáltalán arról, hogy ilyen e-tanúsítványra milyen gyakran is lehet szükség a valóságban. Fogalmam sem volt, hogy ha nemsokára elköltöznénk olyan házba, melynek a tetejére, és a telek többi részére is helyezhetők lehetnének napelemek, a mostani otthonunk értékesítéséhez energetikai tanúsítvány kellene majd.

Ha az e-tanusitas.eu-tól megrendelve készíttetjük el ezt a tanúsítványt, később az energetikai tanúsítvány lekérdezés lehetősége másnak is segíthet majd, aki az ingatlanban lakik, mert ha nem történik változtatás az épületen, vagy azon belül, akkor még 10 évig érvényes lesz. És már csak lekérdezni kell, nem pedig újra elkészíttetni a tanúsítványt, a folyamat elejéről indulva.

Nem mintha az e-tanusitas.eu munkatársai ne csinálnák ezt villámgyorsasággal és nagy rutinnal, aminek köszönhetően rájöttem, hogy kell majd ugyan ilyesmi, de kapkodnunk nem szükséges, mert 24-48 óra alatt még a kész tanúsítvány kiküldésével együtt is mindent “lezavarnak”. Legalábbis a kiérkezésüktől számítva. Hogy nekünk mikor lesz jó a majdani kiérkezés időpontja az csak rajtunk múlik.

A tanúsítás menete: fel kell őket hívni, vagy visszahívást kérni netes űrlapon, felveszik az adatainkat és kiadják egy területileg illetékes munkatársnak, bejelentkezik iménti illető helyszíni időpont egyeztetésre, kiérkezik, és elvégzi a méréseket, majd továbbítja az adatokat a tanúsítványt végül kiadó irodának. Másnap pedig hozza is a futár, ennyi. Kapkodni nem kell, mint írtam, de gondoljatok erre, hogy szükség lesz rá!