|Könyvajánló| Lehet ezt így is! – A vállalkozás útvesztőiről közérthetően

Már korábban is meséltem arról, hogy mocorog a fejemben a vállalkozásindítás gondolata. Még poszt is volt némi gyakorlati kitekintéssel, Blogból vállalkozás – Gyakori kérdések az álmok kapujában címmel. Ez a vezérhangya nem új keletű nálam, egy ideje szorgosan rója a köröket odabent, csak ugyebár mindig volt valami halaszthatatlan dolog, ami miatt csúszott az indulás, meg később az esetek 99,8%-ban be is bizonyosodott, hogy az adott előgördülő akadályok nem voltak véletlenek, hanem kőkeményen be voltak tervezve az utamon épp oda, ahonnan én olyan bőszen próbáltam kirugdosni őket.

 

Nem hiszek a véletlen találkozásokban. A világ törvénye olyan, hogy ami egyszer elkezdődött, azt be is kell fejezni. Nem valami nagy öröm ez. Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben… két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak akkor amikor megértek e találkozásra.Márai Sándor

Márainak régóta lelkes rajongója vagyok, iszom a szavait, és úgy érzem, amit itt ír, az tényleg működik. De az is lehet, hogy csak evvel nyugtatom magam. Ki tudja 😀 Ami viszont a mai témát szolgáltatja, az a vállalkozás, annak is leginkább a rögös eleje, amit én próbáltam már körülbelül minden irányból megközelíteni. Beszéltem vállalkozókkal, vállalkozásindításon gondolkodókkal, szakemberekkel, pénzügyessel, könyvelővel, meg még üregi nyulakkal is, de kevés esetben jutottam közelebb a megoldáshoz. Mivel elég nagy buzgómócsing vagyok, ha könyvekben kell búvárkodni – és ettől még a szakdolgozat készítés sem tudott elrettenteni – nyilvánvaló, hogy átforgattam jó pár okos kötetet is, a nagy titkok után kutatva.

Azt hiszed, most tudom a titkot, mi? Frászkarikát. De van pár dolog, ami kiderült számomra, mégpedig.

Alapvetően kétféle könyvet tudok kiválasztani az általam megtekintettek között:

A tömény szakmai

Ezek a könyvek olyan cifra szakkifejezésekkel dobálóznak már a második oldalon, hogy bárki, aki addig üzletet akart, sírva fohászkodik a Jóistenhez, hogy még véletlenül se kapjon engedélyt az induláshoz, és hadd maradjon örökre éhbéres alkalmazotti státuszban, mert ha neki ilyesmikkel kell foglalkoznia, tuti, hogy a harmadik napon felakasztja magát a csillárra, vagy leugrik az üzletviteli szakirodalomból emelt pódiumról. Elrettentő, na. Értem én, hogy nem lehet mindig minden habos frappé eperdekorral, de sikítófrászba üldözni a vállalkozó szellemű halandókat mégiscsak túlzás. Azt is értem, hogy nem mindenki születik vállalkozónak, de némely kötet megtekintése után az is depressziós lesz, aki az anyatejjel is tőzsdei híreket, meg jogi paragrafusokat szívott magába. Túlzásokra szerintem ilyen esetben nincs szükség – fontos a tisztánlátás, de a  rettegés foka is elkerülhető úti cél kellene, hogy legyen.


A flitteres megálmodós

Ismeritek biztosan. Ha elégszer gondolsz arra, hogy mi az álmod, mi szeretnél lenni, egyszerűen azzá válsz. Sebaj, hogy egy lépést nem tettél érte, be sem mentél az okmányirodába, ügyfélkapura sem léptél, semmi tényleg, de pár nap elteltével, hogyan hogy nem, te sikeres üzletember/üzletasszony leszel. Ó, basszus, miért nem szólt senki a sok küzdő ökörnek, hogy ezt így is lehet? Meg nekem is jelezhettek volna, de tényleg. Mindenki tudja, hogy ilyen nem létezik. Fontos nyilván, hogy higgyünk abban, amit el akarunk érni, de túlzásokba esni, és fejjel rohanni a falnak is baromság.  Mindenféle utánanézés és tervezés nélkül, csak azért, mert akarunk valamit, az nem fog az ölünkbe pottyanni, kivéve persze azokat, akiknek ez sikerül.


via GIPHY

A két típust lenne jó kombinálni, a megfelelő motivációt adót, és a korrekt szakmai vonalat övezőt. Az sem árt, ha nem ezerkilencszázas évek szülöttje a könyv, hiszen bizonyos eljárások elég gyakran változnak, illetve ideális, ha a mi helyzetünkről szól, nem pedig az amcsi üzletviteli lehetőségekről.

Esélytelennek éreztem én is, de aztán megérkezett Sánta Csaba könyve, a Segítség, vállalkozó lettem! Csabát már egy ideje nyomon követtem, tagja voltam a csoportjának, ami szintén a kezdők iránymutatását szolgálja, és ha lehetőségem volt rá, akkor az élő adásait is meghallgattam. Aztán egyszer, egész pontosan június végén Csaba kérésére szövegírás témában segítettem az egyik Megvalósítási Mentor Programos csoportjának. Nagyon klassz társaság volt, és igazán jó kapcsolat alakult ki köztünk a résztvevőkkel.


Már ekkor volt szó a könyvírásról, de nekem még igen sok dolgom akadt az egyetemmel, és még 100%-os formában sem voltam, így elrohantak a hónapok, Csaba pedig egyszer csak hírt adott a jövevényről. Na, ez kell nekem, gondoltam, végre egy helyen le lesz írva a sok okosság, megfelelő sorrendben, nem fogok tovább vergődni azon, hogy mit is kéne először átgondolnom, vagy megterveznem – mert kezdőként bizony ez is bonyolult.

Drága Z. meg, hogy ösztönözzön, jön szokás szerint az amúgy általam is rajongásig szeretett mérnöki énjével és záporoznak a technikai kérdések, én meg általában bőgök, vagy bőgve ordítok, és csak azt érzem, mint anno matekórán, hogy én az egészből egy kurva szót sem értek, és ha még egy kérdést feltesz bárki, kiugrom az ablakon. A földszintin. Hurrá.

Múltkor ezekről az összefeszüléseinkről beszéltem a barátnőmnek is, aki csak hümmögött, hogy de az jó, mert így két oldalról látom a dolgokat… “Na igen, de te azt hiszed, hogy ez ilyen csillámpónis prüszkölős cicaharc… Holott nem, ez sírva ordítós vadlovak ádáz csatája, amelybe valaki bele fog dögleni.” Erre Sz. csak egy halvány értemet tudott kinyögni, én meg hátja-ztam serényen, pedig tudom, hogy ez a legjobb, ami történhet, hogy van egy másik felem, egy racionális, józan, aki lerángat az ábrándos világomból a józanság földjére, és ezáltal majd nagyon pöpec kis vállalkozásom lesz nekem, csak túl kell éljem a szülés folyamatát, meg az azt körülölelő közös brainstormingokat.

Rémisztő dolgok is vannak a vállalkozósdiban, nem csak logótervezés meg rajzolgatás a dolog…

Itt pedig nagy segítségemre lesz Csaba, aki ebben a könyvben választ ad minden kérdésre, de legalábbis segít a válasz megalkotásában azon témák kapcsán, amiket kérdés formájában Z. olyan rohadt precízen beleküld a bordáim közé:

Költségek drágám? És a bevétel? Mi az elvárt, biztos minimum? Hogyan lesznek vevőid? Miért pont téged fognak választani, miért nem a Juliskát? Hol akarsz hirdetni? Könyvelővel beszéltél már? Oké baby, és mi a helyzet az üzleti tervvel? 

Végre ebben a könyvben meglátom azokat a válaszokat, amik engem is annyira érdekelnek pont, mint Z-t, csak éppen eddig nem ismertem a megközelítés helyes módját. Most ezzel a könyvvel, van egy klassz súgóm és tudom, mik a szükséges lépések ahhoz, hogy átlássam a vállalkozás megfelelő aspektusait és helyén kezeljem a dolgokat.

Mert bizony, nem olyan egyszerű ez. Nőből vagyok, humán beállítottságú vagyok, vannak nagy álmaim, céljaim, terveim, de hajlamos vagyok a szívemre hallgatni az eszem helyett. Így nehéz lenne, bármi életképeset alkotnom, mert legfeljebb egy színes, habos ábránd lenne belőle, mert számolni annyira nem szeretek. De másrészt meg örülök, hogy ez a rész is jön lassan, és olyan új ismeretekre tehetek megint szert, amiről eddig csak hallomásból értesültem. Nagyon szeretném, ha tényleg pontosan úgy történne minden, ahogy arról az álmaim szólnak, csak épp jó erős alapokkal és atombunkerhez hasonló stratégiai szerkezettel.

Ez a könyv nem adótanácsadó, nem is üzletpolitikai kisokos, inkább afféle gyakorlati iránymutató. Nem mondja azt, hogy adott üzletágban akkor leszel csak sikeres, ha… – viszont elárulja, hogy milyen megközelítéssel juthatunk közel a jó eredményekhez. Ami pedig nekem nagyon szimpatikus, hogy az egész kötet úgy készült el, hogy akár cipőjavítással foglalkozol, akár biztosítási alkusz vagy, vagy éppen festő, akkor is magadra tudod venni a tanításokat, és építheted az üzleted vele. Fejlődhetsz, lehetsz jó és még jobb, akkor is, ha most indulsz és akkor is, ha elakadtál.

Célkitűzés, időgazdálkodás, értékrend, SWOT elemzés, pénzügyi tervezés – mind szóba kerül a könyvben és úgy magyarázza el Csaba őket, hogy nem csak egy felesleges “muszájtudni” kategóriás infó lesz, hanem segít megérteni az alapvető működést, ami pedig az egész siker kulcsa. Nem zsákbamacska a sztori, nem arról szól, hogy ez egy kivitelezhetetlen misszió, de nem is mondja egyszer sem, hogy sétagalopp. Küzdelmes vágta, de minden belefeccölt percet megér, ha kellően átgondoltan fogunk hozzá.

Nagyon hálás vagyok, hogy még indulás előtt, a kezdeti időszakban jutott el hozzám ez a könyv és bátran, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki saját lábra szeretne állni és belevágna ebbe az óriási kalandba! És minden hozzám hasonló álmodozónak ki kéne utalni egy Z. féle egyént is, aki billenti az egyensúlyokat, ha épp arra van szükség, meg felteszi a baromi kellemetlen, ám annál hasznosabb kérdéseit 🙂

Jó olvasást!

suznvilaga