Imádom a kérdőíveket fejezet: a Proust-teszt

Egyre-másra keringenek a különféle kérdéssorok a Facebookon, blogokon tagelünk, és újabban az insta sztorikon is felbukkannak a faggatózás eme elemei. Mit ne mondjak, én cseppet sem bánom, valahogy az a fajta perverz vagyok, aki egy csipetnyi örömöt is érez, mikor a tanfolyam végén elégedettségi kérdőívet dugnak az orra alá. Buja örömmel szoktam töltögetni az efféle nyomtatványokat és időhiány esetén is megálljt parancsol számomra egy-egy jópofa tag. Nagyon meglep, így visszagondolva, hogy ezen a blogon még csak kettő volt… Az egyik instás, a másik szépséges.  A másik blogon is műveltem egy effélét… Mondjuk ennek valószínűleg az az oka, hogy a legtöbb tag totál egy kaptafa és kevés fantáziát látok a kérdésekben… De ez, ez a Proust féle, ez ott van!

 

1890-ben a francia író, Marcel Proust egyik barátnője kérésére kitöltött egy 35 kérdésből álló kérdőívet. A lány az akkor 19 éves fiú személyiségére volt kíváncsi. A kérdések egyszerűek voltak, a végére mégis úgy érezte az ember, mintha a válaszoló betekintést engedett volna a lelkébe… A dokumentum aztán eltűnt, és csak huszonöt évvel később találták meg. Végül 2003-ban 102.000 euróért elárverezték.

Szóval, nézzük is a kérdéseket!

1. Mi jelenti számodra a tökéletes boldogságot?

Na, erről beszéltem, mikor azt írtam, hogy ez a kérdéseivel megfog… Szóval nálam a boldogság, leginkább a béke által valósul meg, a béke és a biztonság érzete által: rend van, minden számla kiegyenlítve, nincs sürgető teendőm, ami miatt kiverne a frász, és egy jó könyv mellett nyugiban vagyok / jó társaságban beszélgetünk / vagy valami számomra fontoson dolgozhatok.

2. Mi a legnagyobb félelmed?

Hogy nem lehet gyerekem.

3. Mi az a tulajdonságod, amit nem szeretsz magadban?

A végletességem. Semmit nem tudok normális keretek között csinálni, van a sehogy meg a maxon, meg van a rajongva imádom és a veszettül gyűlölöm.

4. Mi az a tulajdonság, amit nem szeretsz másokban?

Az empátia hiánya, azt igazán nehezen viselem el.

5. Melyik élő embert csodálod leginkább?

Ha testközelből kell, akkor Z.-t, ha pedig messzebbre nézek jönnek a példaképek: D. Tóth Kriszta, Szentesi Éva, Dragomán György, Jakupcsek Gabriella, Bihari Viku, Vujity Tvrtko, Oravecz Nóri mondjuk.

6. Mi a legnagyobb extravagancia az életedben?

Az, hogy a családi hátterem, a nem általam sötét múltam, a három autoimmun kórságom ellenére itt vagyok, élek, ráadásul épelméjű tudtam maradni. Más egyetlen kiragadott pont említésekor ájulásközelbe kerül, én meg lassan 30 évet lehúztam úgy, hogy keresztbe-kasba kaptam a földi és a földöntúli akadályokat…

7. Milyen a lelkiállapotod most?

Kicsit bennem van a zsizsik, mert még nem tudom a német írásbeli nyelvvizsga eredményét, mert 6-án itt a szóbeli, és kicsit nyomi vagyok, mert az időjárás nem tudja, mit akar, ellenben hősiesen borogatja a vérnyomásomat és hol elalszok, hol nyughatatlan vagyok…

8. Melyik az a tulajdonság, amelyet leginkább túlértékelünk?

A kötelességtudat. Természetesen nem azt mondom, hogy hágjunk át minden szabályt, de ésszel többre megyünk, mint monoton keretek közti kóválygással.

Mesélek egy példát. Tegnap történt. Az ismerősöm félt belevágni egy projektbe, mondván, hogy mi lesz, ha mégsem tudja megcsinálni, ha nem képes azt adni, amit kérnek, ha nem is ő kell oda, blabla, a szokásos kishitű mantra. (Nuku nagyképűség, színtiszta tapasztalat) Mire én azt mondtam: na és hol is van az leírva, hogy neked onnan kell nyugdíjba menni? Ki mondta, hogy egy hét után, ha nem tetszik, nem állhatsz fel a próbaidőben – vagy ne adj Isten még tán utána is – és mondhatod azt, hogy köszi, nem erre gondoltam, váljunk el békében. Ha randizni kezdesz valakivel, nem vagy köteles mindjárt sírig tartó fogadalmakban gondolkodni, bár sokunkat megnyugtat a rév-tudat. Szóval tudom én, hol van a kutyuli elásva: elvált ő is, én is. Ő is a kibaszott jókislány-szindrómában szenved, akárcsak én (nem olyan rég ezelőttig). Ám attól, hogy egyszer valami nem működött, még ha esetleg a mi hibánkból is, tönkrement, ki mondja azt, hogy így lesz eztán örökre??? Én biztosan nem!

Szóval megtörtént a lelki gatyábarázás, a nézőpontok paradigmák váltogatása és láss csodát, helyreállt a világ rendje. Fontosak a teendőink, fontosak a szabályok, de nem kell a lelkünket megerőszakolva, magunkat kisajtolva mindenféle buta helyzetbe belelépnünk, vagy bizonyos komfortzónán kívülieket kikerülnünk – ha van más megoldás is.

suznvilaga_blog

9. Mikor fordul elő, hogy hazudsz?

Amikor nem akarok mások agyára menni. Megpróbálok kicsit kilépni a szerepemből. Például, ha megkérdezik, hogy hogy vagyok és tudom, hogy az elmúlt három napban is csak a pocsékul jött ki a számon, inkább azt mondom, elvagyok.

10. Mi az, amit a legkevésbé szeretsz a külsődben?

Ahogy Z. mondja, “egy focicsapatnyi tinifiú nem olyan nagy mell mániás, mint te” – Nem tehetek róla, nekem nincs és kiborulok tőle. Igenis elmondható, hogy idegbajt tudok kapni a ruhapróbáknál, fehérneműt ne is említsünk, és egyszerűen a szemét ki tudnám néha kaparni a formás, kipakolós lányoknak. Nyilván Z. minél jobban nyugtat (Kicsim, a nagy mell olyan, mint a zsiráf az állatkertben – érdekes, megnézzük, de otthonra nem kéne), annál inkább a plafonon vagyok. Mondhat bárki bármit, jelenleg a 43 kilómmal a Holland fennsíkon több a domborulat, mint rajtam, szóval nekem ez most és 61 kilósan is létező probléma. Bár tény, hogy egyre jobban kezelem. Valósíznűleg azért, mert a kiálló borda, térdkalács, de vékony vagy és úristen, hány kiló vagy? – jobban felcsesz, mintsem az, hogy az alapvetően mindig sík terület most már befelé homorú 😀 #befelenőbasszuskulcs

11. Melyik élő embert tartod a legkevesebbre?

Na, ez meg milyen kérdés… Talán egy jelenséget tudok társítani hozzá, az ingyenélő, celebvagyok és egyben hóthülye kategóriát. Tudjátok kikre gondolok, gondolom. Azok az IQ light egyének, akik soha a büdös életben nem alkottak maradandót, maximum lefeküdtek valakivel, levetkőztek valahol, szerepeltek valami agyament műsorban, ecetera, ecetera, Krisztiánok és nőjeik… A porceláncsirkének több esze van mint ezeknek, legalábbis, ha nyilatkozni kell, amúgy valamit nagyon ügyesen csinálnak, mert vígan megélnek belőle. Ám akkor is azt vallom, inkább valami által legyek ismert és esetenként gazdag, mint ügyes helyezkedéssel és nemmondommivel. Ha nekik jó így, legyen, bár jobb helyeket is el tudnék képzelni a milliós összegeknek, mint Celeb Panna új designer táskáját.

12. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy férfiban?

Őszinteség, humor, magabiztosság

13. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy nőben?

Őszinteség, humor, magabiztosság. És természetesen a családi légkör megteremtése. Ez nem afféle kizárólagosság, mert természetesen a férfi is képes rá, de a női kéz nyoma… 🙂

14. Melyik az a szó vagy kifejezés, amelyet túl gyakran használsz?

Kicsit olyan vagyok, mint Gordon, a Fickó F-fel 😀 De ha nem a mocskosságot nézzük, akkor a “fáj”, És már én is unom, tényleg.

15. Mi vagy ki életed legnagyobb szerelme?

Ez nem is kérdés. Z. mint ki, és a betűk (írás és olvasás egyaránt), mint mi.

16. Mikor és hol voltál életedben a legboldogabb?

Szerencsére sok boldog pillanat akadt az életemben eddig is, remélhetőleg vár is még rám jó pár, de egy istentelenül boldog mellkast szétfeszítő boldogság még bizony hiányzik a nagy puzzle-ből.

17. Ha választhatnál, melyik emberi képességet, tehetséget birtokolnád legszívesebben?

A türelem osztogatásánál nem álltam kétszer sorban, abból jól jönne több. Minden kell és azonnal és ez nem jó.

18. Ha egyetlen dolgot megváltoztathatnál önmagadon, mi lenne az?

Tűnjön el a betegség az életemből, vagy legalábbis ne hassa ennyire át.

19. Mi eddigi életed legnagyobb teljesítménye?

A múltam túlélése. A sok mindazon ellenére – élek és időnként még virulok is.

20. Ha létezik halál utáni élet, te miként vagy kiként térnél vissza legszívesebben?

Teljesen mindegy miként, csak kapcsolódhassak vele azokhoz, akiket szeretek. Lehessek egy új ismerősük, a háziállatuk, vagy épp az oregánó az ablakpárkányon.

21. Hol élnél legszívesebben a világon?

Akármilyen nehéz is néha, szeretem Magyarországot, nem akarok innen elmenni. Utazni inkább sokfelé, sokszor, hosszabb időkre, az jöhet!

22. Mi a számodra legértékesebb tulajdonod?

A sok csodás emlékem, és a fényképeim, amik ezek egy részét őrzik. Ők aztán hoznak ízeket, illatokat, érzéseket.

23. Mit tartasz a legmélyebb gyötrelemnek?

A családom elvesztését. A szüleimet kvázi nem is ismertem, a Mama és a Papa voltak helyettük. Mama elvesztése pokoli volt, de az, hogy novemberben Papus is elment, felfoghatatlan és kibírhatatlan.

24. Mi a legkedvesebb elfoglaltságod?

Az írás és az olvasás. De imádok főzni, utazni és rajzolni, színezni is.

25. Mit tartasz a legszembetűnőbb tulajdonságodnak?

Az őszinteségem, mint belső, és a tekintetem, mint külső.

26. Mi az, amit a legnagyobbra értékelsz egy barátodban?

A felhívtalak, mert csak – hozzáállás. Ne kelljen indok, baj és kifejezett esemény egy telefonhíváshoz, csak akarjunk hallani a másikról.

27. Kik a kedvenc íróid?

Szabó Magda, J.R.R. Tolkien, Márai Sándor, Vujity Tvrtko, J.K. Rowling, Szentesi Éva

28. Ki a kedvenc irodalmi vagy film-béli hősöd?

Vitay Georgina (Abigél – Szabó Magda)

29. Melyik történelmi alak áll hozzád a legközelebb?

Sissi

30. Kik a te valódi, hétköznapi hőseid?

A fentebb említettek mind, de ha a köznapi létezést nézzük, akkor azokat tekintem igazán nagynak, akik a rengeteg hátráltató tényező (pénz/betegség/egyéb problémák) sem hagyják el egymást és a gyerekeiket, hanem összetartanak és együtt küzdenek a rossz ellen.

31. Melyek a kedvenc neveid?

Dávid, Zsolt, Kálmán, Tamás, Bianka, Dorka, Szofi, Sára, Eliza

32. Mi az, amitől a legjobban irtózol?

Minden, aminek kettőnél kevesebb, vagy 4-nél több lába van.

33. Mi az, amit a legjobban sajnálsz a múltadban?

Hogy nem kaptam idejében észbe a tanulást illetően.

34. Hogyan szeretnél meghalni?

Egyelőre sehogy, de ha menni kell, aludjak el békésen, úgy, hogy mindent elrendeztem az itt maradók számára.

35. Mi a mottód?

“Ma van az a holnap, amitől tegnap annyira féltél.” illetve Papus örök érvényű tanítása: mindent magadnak tanulsz, amit egyszer megtanultál, soha, senki nem veheti el tőled.

Ezek volnának az én válaszaim, de pofátlan leszek és arra kérlek, Te is töltsd ki, s ha elkészültél vele, jelezd felém, tagelj be. 3 személyt kifejezetten biztatnék a kitöltésre:

Lívia – Lívia Zsabbó

Réka – Habfürdő Blog

Fanni – Anyabőrben

Szerintem az efféle tesztek, kérdőívek – már ha nem a legújabb ecsetpemzli szőrhosszússágát firtatják, hasznosak is lehetnek, akár a saját magunk feltérképezése, akár mások megismerése céljából. Ti hogy álltok hozzájuk?

Jó elmélkedést Nektek 🙂

blog suznvilaga

 

4 thoughts on “Imádom a kérdőíveket fejezet: a Proust-teszt

Hozzászólnál? Itt megteheted :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .