A könyvmoly megnyílik – Mit olvasok mostanában?

Aki személyesen ismer, vagy legalábbis rendszeres olvasója a blognak vagy követője a közösségi médiás ámokfutásomnak, az nagyon jól tudja, hogy imádok olvasni. Lehet könyv, magazin, hirdetőtábla, bármi. Újabban az összetevők címke is felsorakozott a kedvenc böngésznivalóim közé, elvégre a glutén és én ádáz harcba kezdtünk, de nyilván az kevésbé érdekfeszítő, mint a valós olvasott élmények.

Semmit nem imádok úgy, mint – megfelelő összegek birtokában – könyves listákat, ajánlókat és rendelési oldalakat bogarászni, hogy aztán egy felsőbb(!) erőnek, és/vagy belső késztetésnek engedve meglepjem magam ezzel-azzal. Szűkösebb időkben megálljt parancsolok a Nők Lapjánál, ha pedig van rá keret, jöhetnek a Forbes-ok, Évák, egyéb csomagok. Imádom például az összecsomagolt lapszámokat, mikor egy áráért két lap az enyém lesz. Meg persze ott vannak a könyvek.

Abból rég kinőttem, hogy az újsághoz hozzácsomagolt cucc döntsön a vásárlásról, viszont egy-egy címlapsztori még el tud ragadtatni, s képes belehajítani a kosárba az aktuális lapszámot. Bár próbálnak innen-onnan meggyőzni, hogy ez merő pénzpazarlás, papírpocsékolás és időrablás, számomra egy jó olvasmánnyal eltöltött óra/két óra/fél nap/hétvége, mind maga a mennyország. A célterméket általában a hangulatom határozza meg, vannak ugyanis limonádés, mély filozofáló, divatoló és okosodni, motiválódni vágyó pillanataim. Buzog bennem a tudásvágy, még több receptet, még több sorsot, még több inspiráló személyt akarok az agyam rejtekén tudni, és mint egy béna hörcsög, bizony én is elkövetek hibákat. Halmozok, halmozok, tömöm befelé, aztán besokallok. Néha azon kapom magam a főzést illetően, hogy 4-5 recept vív csatát a bejáratnál, és én képtelen vagyok dönteni, nem tudom, mit is főzzek, melyiket is enném igazán. Akkor kúszik be általában a hatos számú recept, amihez természetesen semmi nincs a hűtőben és menni kell vásárolni. Naná! A szőke nő meg a logika tipikus esete.

Ugyanezt játszom a könyvekkel is. Egyszerűen telhetetlen vagyok és csak gyűlnek a “heti olvasmányok” és egyiknek sem jutok a végére. Na persze ez így 100%-ban nem igaz, de az fix, hogy 3 könyvet minimum futtatok párhuzamosan.

Ha számot akarok vetni a jelenlegi állásról, így nézünk ki:

 • 3 heti Nők Lapja
 • 4-5 magazin vegyesen (Éva, Cosmo, Elle, stb.)
 • 2 Forbes
 • Gergely Márta: A mi lányunk
 • Harle Tamás: Az újságírás mestersége és művészete
 • D. Tóth Kriszta: Lolával az élet
 • Az aranytök – Terápiás történetek és mesék traumát átélt gyerekeknek

Na igen, kicsit betáraztam. És meg sem merem mondani, mennyi minden van eltervezve egyrészt beszerzés, másrészt elolvasás céljából. Kész csőd időben és anyagiakban is 🙂

Így néz ki nálam a rendrakás idején féltve óvott könyvkupac… Z. azt mondja, mikor meglátja: ezek, mehetnek a polcra fel az emeleten? Mire én: Dehogyis! Olvasom őket! Z. reakcióját azt hiszem inkább nem írom le 😀

Szóval nem egyszerű egy könymollyal, én tényleg tudom, de csak ismételni tudom magam. Inkább ez, mint drog, cigi, szesz vagy bármi egyéb. Szerintem a betűfüggés meg a cukormánia nem annyira veszélyes, mintha teszem azt napi három doboz cigit elfüstölnék, hétvégente meg elvernék 30-40 ezret ruhákra valamelyik menőnek kikiáltott plázában. Nekem ez a dilim, sluszta paszta.

Miután megjártam a depi mélységeit és a kilátástalanság meg a gyász ködje beborította az agyam, az önfejlesztés felé fordultam. Higgyétek el nekem, vannak olyan kötetek, amelyek igazán nagy löketet tudnak adni az elkeseredésnek, s olyan lelkesedést ragasztanak az emberre, hogy a fal adja a másikat. Sokkal jobb ez a fajta agymenés, mint mikor a falat néztem és üres volt minden gondolatom…

Remélem meg tudtok nyugtatni, hogy nem vagyok egyedül ezzel a veszett szerelemmel és bizony más is halmoz fel irgalmatlan nagy olvasmánylistákat!

Ti mit olvastok éppen? Könyv vagy újságpártiak vagytok inkább?

blog suznvilaga

 

2 thoughts on “A könyvmoly megnyílik – Mit olvasok mostanában?

  • A Csodás álmok filmben megvan, a könyvről nem tudtam. Eddig! Háháhá 🙂 A csend szava pedig igen jól hangzik. Bocsi a késői reakcióért, a wp mobilapp elhitette velem, hogy reagáltam, ám a válaszom nem került elküldésre – ez számomra csak most derült ki… 🙁

    

Hozzászólnál? Itt megteheted :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .