Már az esernyőtől is kezdek rettegni, köszi! – Avagy John Cure ismét alkotott

 

Már többször olvashattatok nálam John Cure könyveiről. Szerencsémre elég gyorsan követik egymást a kötetek és alighogy kirettegem magam, jön az újabb rémület. Most nem a szellemvilág, hanem az idegen civilizációk vannak porondon – én meg valahol az ágy alatt.

 

EREDETI CÍM: A FEKETE ESERNYŐS FÉRFI

KIADÓ: MOGUL

OLDALSZÁM: 464

MEGJELENÉS ÉVE: 2016

MŰFAJ: MISZTIKUS SCI-FI THRILLER

FÜLSZÖVEG:

1980-ban Dobogókőn egy magra hagyott gyereket találnak az erdőben. A kisfiú állami gondozásba kerül, ahol – a nevelők legnagyobb döbbenetére – furcsa dolgokat produkál: alvás közben lebeg az ágya felett, előre megjósolja a közeljövő eseményeit, valamint csupán az érintésével képes halott állatokat visszahozni az élők sorába. Aztán egy hideg, téli napon három öltönyös férfi elviszi magával…

2015-ben több magyar nagyvárosban – ahogy a világ számos pontján – különös hangokat lehet hallani. Az apokaliptikus hangról (Apokalipszis Harsonái) készült videók elárasztják az Internetet. A hangokat követően az esetek helyszínén minden alkalommal felbukkan egy titokzatos férfi, aki a legnagyobb melegben is fekete, jól szabott öltönyt és kalapot visel, kezében pedig egy fekete esernyőt tart. Azok, akik találkoztak vele, az arcvonásaira egyáltalán nem emlékeztek, de az feltűnt nekik, hogy a kortalannak tetsző, kifogástalan modorú és öltözetű férfi lábán mindig poros volt a cipő.

Egy kelet-magyarországi kisvárosban öt különös alak figyeli és elemzi titokban a város lakóit: Kristálygyerekeket keresnek. Egyik célpontjuk Szofi, a fiatal hobbifotós újságírólány, aki legjobb barátjának segítségével kutat a különös hangok után. Nyomozásuk során nem csak elfojtott, egymás iránti érzelmeikkel kell szembenézniük, de hamarosan üldözött vadként az életükért kell küzdeniük, mert egy távoli galaxis katonái, és a magyar titkosszolgálat is rájuk vadászik.

Elképzelhető, hogy idegen civilizációk titkos bázisai találhatók a Földön már az idők kezdete óta? Kik azok az elnyűtt ruhájú alakok, akik minden helyzetet pár lépéssel előttünk már ismernek? Akik érintésükkel vagy tekintetükkel képesek fájdalmat okozni, teljesen lebéníthatnak, és az emlékeinket is törölhetik?

És mi van akkor, ha a dinoszauruszokat elpusztító aszteroida egy űrhajó volt, és a Földön mi magunk vagyunk az idegenek?

A népszerű szerző, John Cure új regénye, izgalmakkal és különös eseményekkel teli misztikus sci-fi thriller, ami torkon ragadja, és egy pillanatra sem ereszti az olvasót.

Még az előző kötetet olvastam Johntól, de már tudtam, mi a következő. Mármint a címet és a témát illetően. Örültem, hogy jön az újabb izgi sztori, de közben féltem. Engem nem érdekelnek az ufók. Nem láttam az E.T-t, nem rukkoltam neki, hogy hazaérjen, csak hallottam róla, hogy azért kell lobbizni. Oké, nem izgat. Sose zsongtam be a légköri jelenségek hallatán és nem is fürkésztem az eget, hogy vajon melyik villogó lehet idegen űrhajó. Akkor még nem láttam egyetlen egy ufós filmet sem és nem is terveztem, hogy belekapok bármi hasonlóba… Aztán egyik este, miközben kapcsolgattuk a tévét, valami idegen civilizációs remekmű ment, annak is kábé a második harmada. A csatornát nem kapcsoltuk tovább, de én csak fél szemmel és füllel követtem. Aztán valahogy elkezdett érdekelni. „Van még valami ilyen film?” – kérdeztem Z-t. „Kismillió.” Több se kellett, még aznap este túlestem az Alien első részén, aztán másnap a másodikon, és egyszer csak bevillant: A fekete esernyős férfi!!!! Úristen, mikor jön az már ki?!
https://moly.hu/system/covers/big/covers_409197.jpg

Hát így esett meg, hogy én, aki addig viszolygott a témától, ufót utoljára 7 évesen az újságárus bódé ajtaján a csodás magazin címlapján láttam, örvendeztem, mikor hírt kaptunk a nagyon várt kötet elkészültéről.

Bár előzetes filozofálgatásba nem bocsátkoztam, hogy vajon ezek az idegenek kire fognak hasonlítani (E.T-re, Donald kacsára, vagy a vajreklámok Delmájára), és attól is vacogtam kicsit, hogy mennyit tudok majd aludni az olvasás után; nincs bajom, sőt nagyon élveztem a kalandot.

Az igaz, hogy személyes ismeretségünknek (is) köszönhetően tudom, hogy John nem hasra ütés szerűen írta ezt  a sztorit és dolgozott efféle területen, viszont többet nem tudok és ha őszinte vagyok a nyuszi lelkemhez, nem is akarok. Megmaradok inkább a hitben, hogy ez egy jól felépített fantázia, ügyesen tálalva és az agyam hátsó sarkából is kiseprem a motoszkáló gondolatot, mely szerint ezek az események valahol megtörténtek. Nincs harsona, nincs ufó, an nyugodt álom és egy szuper könyv.

Örök hálám, amiért a világnak újabb szelete kezdett el érdekelni és megint tágult picit a látószögem, és köszönöm a szuper élményt és utazást – de sötétedés után kérlek, ejtsük a témát. Mert én már megint majrézom…

BORÍTÓ: Hála az égnek, ezúttal olyan borítót kapott ez a könyv, mely miatt nem kell a gerincével kifelé száműznöm a polcon egyéb kötetekkel, hanem nyugodtan kitehetem és legeltethetem rajta a szemem. Nem azt mondom, hogy a Hontalan lelkek meg Gonoszka az álarcával nem sikerült jól, sőt! Túl jók. Azokat még be is takargattam innen, onnan. Ez a kötet épp elég borzongató, de van kedvem mutogatni, hogy lám-lám, olyan sokoldalú vagyok, hogy még az ufókról is van könyvem – és mégse vagyok repülő csészealj J 5 pont

TÖRTÉNET: John nem adja könnyen a sztorikat, csavarja, tekeri, én meg pislogok a végén, mint a hal a szatyorban, hogy aha, aha. A legjobb az, hogy a könyvek elején sose bírom – pedig próbálkozom – hogy összeillesszem a szálakat anélkül, hogy túl lennék 300 zsíros oldalon, de az esetek többségében nem jó irányba kóválygok. 5 pont

KARAKTEREK: a karakterek szintén hagyományosak, már ami a kidolgozottságot és a leleményességet illeti. Vannak a kedvenceim, mint Simon, Szofi meg Marcell, illetve András.  Na, el lett találva az ízlésem, úgy igazán. Nem tudom megmondani miért, de az ilyen oktató-nevelő intézmények engem nagyon meg tudnak fogni, főleg a sanyarú sorsú kispajtásokkal. Mikor elkezdtem olvasni a könyvet, nagyon hamar éreztem, hogy ha nem is az ufók varázsolnak el, de a nevelőintézetes szál biztosan mindent vinni fog. A végén mindkettő beütött…  5 pont FACEBOOK | INSTAGRAM | GOOGLE+ | LINKEDIN | PINTEREST 

blog suznvilaga 

 

 

 

Hozzászólnál? Itt megteheted :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .