Képes kedd: 10 dolog, amitől szép az ősz – meg finom, bájos és imádnivaló

Igen kérem, én tisztában vagyok vele, hogy még nyár van. A héten legalábbis. Mármint majdnem nyár majdnem egész héten. De ugye azt a legszkeptikusabbak is tudják, hogy egyszer, nemsoká, beköszönt az ősz és akkor mindaz, amit itt írogatok, lélekmelengető lesz. Mit lehet az őszben szeretni? – teszik fel egyesek a kérdést úgy, hogy szinte követelik a semmit-választ. Pedig igenis szerethető, sőt várható és őszintén mondom lebilincselő momentumai is vannak.

1. A színek

Nem akarom elhinni, hogy az őszi színkavalkádot nem bámulják meg még a nyár legnagyobb fanatikusai is. Annyira természetes és mégis varázslatos, ahogy a szeptember beköszöntével az üde zöld – vagy épp fakó égett, szinte fehér – árnyalatokat átveszik a sárgák, bordók, narancsok.


f869801a9dfce36936babb114e367b3b2.  A hangulatok

Hazaesni egy hosszú nap után, feltenni a nagyi ütött-kopott fazekában a teavizet és míg felforr, kibámulni az ablakon. A gőzölgő finomsággal bevonulni a szobába, kedvenc foteledbe plédet dobni és egy izgalmas könyvvel elmerülni a lapok között. Egyre hamarabb sötétedik, de annál jobban érvényesül a fahéjas mécses pislákoló fénye és igaz, ami igaz, annál hamarabb esel neki a vacsorának is 🙂

ősz3. Az ízek

Ha már a vacsora témáját pedzegettük, nem jut eszedbe megannyi őszi csemege? A sütőtökkel csak az a bajom, hogy szezonális, de lehet, hogy épp a várakozás adja meg az élményt hozzá. A forró csoki, a forralt bor, a szőlő és a melegszendvics tea mellé? Szüreti pörkölt, sűrű levesek, fejedelmi disznótoros. Annyira összetartoznak a hűvösebb évszakkal, hogy ha csak ennyiből állna az ősz, akkor is imádnám.

cc1609e921d18e289f3d9e868cf9c994 ősz fecc1c55a89c9d45f57480e4db1b3cb5

4. Programok, elfoglaltságok

Séta az immáron ősz uralta erdőben, futás a kopogó vadgesztenye esőben. Az utolsó napsugarak élvezete egy parkban, vagy épp a már emlegetett szüret. Annyi program vár bennünket nyár végén is! Tökfesztivál, szüreti mulatság, társas parti a barátokkal… Végre lesz idő a festegetésre, kézimunkára, konyhai művészkedésre – amire nyáron se időnk, se hangulatunk nem volt. A hűvösebb időjárás olyan tevékenységekhez hajt minket, ami segít kipihenni a nyári pörgést, a folytonos jövés-menést. Valahogy átlényegül minden, megnyugszik a természet is és talán sikerül nekünk is.

ősz

5. A sulikezdés

Jó, ígérem, nem kezdek újabb dicshimnuszba arról, hogy mennyire imádom a fősulit és milyen szuper és blablabla. De annyira összetartozik az ősz, meg az iskolatáskás lurkók látványa, hogy kihagyhatatlan. Az áruházakat elárasztják az írószerek, akciós lesz a zsemle és a csirkecomb hétvégi leárazása okaként is a tanév kezdete lesz megnevezve. Figyeld csak meg!

6. Filmek, zenék 

Most mondjam, hogy Édes november, meg hasonlók? Nem mondom. De kétségtelen, hogy egy tál popcornnal a tévé előtt az ember lánya bizony elfelejti, hogy az előbb még a szakadó októberi esőn dühöngött. Zenehallgatással kombinált szekrényürítés vagy takaró alól nézett halloweeni sztorik, a nyár végével hangulatossá válnak ezek a tevékenységek.

7. A hangok

Surrogó avar, ereszen zörögve csordogáló esővíz, hideg novemberi szél. Igaz, némelyik akkor a legszebb, ha csak a lakás melegéből hallgatjuk és nem kell bőrig áznunk az élményért, de olyan giccsesen szépek.

8. Az illatok

Illóolaj, teamécses, sütőtök, gesztenye, szőlő – nem éreztétek már eddig is? Én ahogy írom a bejegyzést, valahogy körbelengenek ezek a finomságok, pedig épp híjján vagyok őfelségességeiknek.

82973a84378266c43e810b15ff48391d

9. A divat

Uraim, füleket befogni, kéretik néhány sort ugrani az olvasásban!

Hölgyeim, ugye mennyire várjuk a szezonváltást, hogy jogalapunk legyen beújítani pár pihe-puha pulóvert? Egy új csizmát? Egy szép esernyőt? Valahogy más még a szeptemberi magazin is, mikor megjelennek benne az első farmerek és már nem egy kecses szandál, hanem egy dögös csizma uralja a látványt!

ősz

10. A várakozás

Nem akarok vészmadár lenni, de az ősz egyben a karácsony előszelét is magával hozza és én már lázban égek. Imádom a várost, ahogy télen fényárba borulnak az utcák és piros szalagok öntik el a kirakatokat.

És bár nálunk nincs Halloween, csak hello wien, azért a töklámpások olyan hívogatóak. Mondjuk az a nap, nekem marad a megemlékezésé, a vigyorgó tökök igazi ősz-jelzőként funkcionálnak.

matyas-kiraly-hellowien

Ezek azok a dolgok, amik miatt szerintem kedvelhető az ősz és nem kell azon ríni, hogy elmúlt a nyár. Úgyis visszajön, mint eddig mindig, és majd mikor az izzadságtól lesz nedves a bugyink, imára kulcsolt kezekkel fogunk rimánkodni egy kis októberért.

al____r__s_vectorized

Addig is, hátha változik a véleményed, lapozd át a lenti galériát egy kis inspirációért:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

One thought on “Képes kedd: 10 dolog, amitől szép az ősz – meg finom, bájos és imádnivaló

  1. Ide nekem mindenestől!
    Nagy nyárrajongó vagyok, de micsoda szerencsés helyen élünk, hogy itt van nekünk ősz, tél, és tavasz is mellé…mit nekem a napfényes Kalifornia, ha egyszer ez a sok szép,bájos és finom dolog amit itt felsoroltál hiányozna az életemből. Kedves bejegyzés lett és nagyon jó hangulatú…
    Bár azért én még örülök ennek az őszi nyárnak is 🙂

     

Hozzászólnál? Itt megteheted :)

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..