Tűzhely: Így lesz tiszta a kaparás és súrolás nélkül!

A tűzhely, hej… Szerintem élnek ugyan olyan emberek a bolygón, akik tisztaságmániájuk/neveltetésük/hobbijuk/vagy egyéb indok miatt szeretnek takarítani. Mindenkinek megvannak a “fúj, csak azt ne” és a “hát megcsinálom” feladatai. Akadnak “simán, bármikor, tök szívesen” teendők is.

Viszont azzal vitatkoznék, hogy létezik-e lény a világon, aki az odaégett vagy épp odaragadt zsírt szívesen és mosolyogva suvickolná  a tűzhely tetején és a munkája végeztével nem hajítaná a takarítóeszközt grimaszolva a kukába.

Találtam egy eszközt, és egy módszert, amivel kvázi erőfeszítés nélkül túleshetünk a konyhai takarítás legförtelmesebb részén: a tűzhely rendbetételén.

Nézzük meg az én módszeremet, amely előre szólok rémesen egyszerű és olcsó is.

Három eszközre lesz szükségünk: DM saját márkás tűzhely, sütő és grilltisztító, muffinpapír és szivacs vagy papírtörlő

A muffinpapír a mai nap találmánya, ugyanis mindig megjelenik a lelki szemeim előtt, ahogy a szénné égett hullám repül kifelé a csukott ablakon, mert nem voltam elég alapos és a takarítószer maradéka a következő gyújtóhasználatnál berobban. Lehet, hogy oltári hülyeség, de ez nálam megszokott. Meg jobb a biztonságra törekedni és rá is van írva, hogy ne fújd a nyílásba. Egy sprayt. Megy az mindenhova, hogy a fenébe kerüljem ki? Akkor  a fele tűzhely zsírban marad továbbra is…

Haha! Megoldva!

tűzhely

Mint a mellékelt ábra mutatja, a kifújt cucc jó vastag habbá változik és amikor kifújkáltuk magunkat – értsd: az egész tűzhelyet ellepte a “hó” – csak annyi teendőnk van, hogy várunk. A flakonon egy-két órát írnak, én nem szórakozom, este fújok, reggel törlök.

Mert bizony ennyi a teendő. Semmi más előkészület, utómunka, kaparászás, dörgölés… Fújsz, vársz, törölsz. És a tűzhely olyan szép lesz, mint még talán újkorában sem. Egyszerűen elfolyósítja az odaégett ocsmányságot, a kifröccsent kajarészecskéket és a keletkezett folyadékot simán feltörlöd. A szivacs helyett ajánlom a papírtörlőt, mert nem kell kiöblögetni, hanem simán cseréled és eldobod, de persze megoldható amúgy is. Utolsó lépésként nedves törlővel átmész rajta és kész.

03ab9c1666e82c7655ddb1a810986b46

Nem szakadt le a karod, pihentél, olvastál vagy épp más teendőt végeztél el, de a tűzhely megszabadult a levakarhatatlannak hitt szennyeződésektől.

Kell ennél több a mai kapkodó világban?

Ja, igen! Hogy legyen olcsó! Nos, azt hiszem a 6-700 forintos ár is mellette szól, illetve a tény, hogy egy flakon 2-3-4 alkalomra elég mocskosság és vérmérséklet függvényében.

Használható a rácsra (mi a fürdőkádban intézzük), a grillre, a serpenyőkre.

Szóval, jó pihenést! 😉

al____r__s_vectorized

 

6 thoughts on “Tűzhely: Így lesz tiszta a kaparás és súrolás nélkül!

 1. Jó ötlet, egyszer majd kipróbálom. Egyébként ajánlom a gáztűzhely helyett az elektromosat: annak egy nagy sík lap a teteje, sokkal könnyebben tisztítható. És nincs az az undorító, ragadós, mocskos rács sem, nem billeg rajta az edény, meg ilyenek. Meg nem kell gázzal szórakozni, így tuti nem fog soha semmi belobbanni és porrá égetni senkit. 😉

   
   • Engem mindig zavart a gáztűzhelyekben az, hogy gázzal működnek. 🙂
    Arra gondolok, hogy valami égőt kell a gázba belenyomni, ami lobban egyet, és remélhetőleg nem pörköli meg az ujjaimat. Attól különösen rosszul voltam mindig, amikor nem sikerült elsőre meggyújtani a gázrózsát, és utána meg nem mertem, nehogy nekem belobbanjon az egész tűzhely feletti rész a sok levegőben lévő gáztól.
    A sütő begyújtását meg kifejezetten gyűlöltem.
    Ehhez képest a villanytűzhelyek szebbek, gombnyomásra vagy tekerésre ki/bekapcsolhatóak, és sokkal könnyebben takaríthatóak. Nincs gáz, nem lobban, nem kerül semmi a levegőbe, nem kell gázvezeték a konyhába, nem lesz CO-mérgezés soha.
    Ezek után csak azt nem tudom, hogy villany- vagy indukciós tűzhelyt vegyek-e. Nagy kérdés, és lassan dönteni kell majd benne.

     
 2. Hú, milyen jó, hogy írtál erről! Én a ráccsal szenvedek mindig, hiába sikálom, sosem érem el a várt eredményt, ami nagyon dühít. Akkor irány a DM! 🙂

   

Hozzászólnál? Itt megteheted :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .