{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Kedvenc regény

Ismét eltelt két hét, ismét VKP! És végre megkaptam a legkönnyebb posztot.

Hmmm. Veszélyes dolog ez a kedvencezés! Lehet, hogy kedvenc Rékámnak igaza van és a többi könyvem meg fog sértődni… Nem baj.

Íme:

Szabó Magda: Abigél

Ez a könyv egyszerűen a csúcsok csúcsa. Nem mai darab, nem a chatszerelmek világában játszódik, nincsenek benne Christian-ök és mégis legalább milliószor vettem elő újra és újra. A sztorit leemelem a moly-ról:

Ginával, Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit – méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé. Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot. Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán neki is hinnie kell a naiv árkodi diáklegendában, amelyet a kertben álló szobor alakja köré fontak a lányok? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, a korsós lány szobrának, aki mindig segít a bajbajutottakon, a rászorulókon?

A könyv meg is lett filmesítve, ami itt-ott emelt, itt-ott elvett a sztoriból, ahogyan azt már megszokhattuk. Kuncz hadnagyon kiakadtam, mert tényleg csak az adott kor ideálja lehet söprűszerű bajszával. Gina karaktere szenzációs, akárcsak Kalmáré, Zsuzsannáé vagy épp Horn Micié…

Mostanában kevés időm és szemgolyó energiám van az olvasásra, pedig bizony Isten nagy könyvmoly vagyok! Ez viszont, legyen ború vagy derű, tutti, hogy örömet okoz. Amúgyis szeretem a lányregények világát, és mivel ez az egyik első élmény, egyértelmű, hogy örök darab.

VKP új hivatalos kép

 

 

 

 

One thought on “{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Kedvenc regény

  1. Pingback: Bookworm Book TAG - éljenek a molyok és egyéb könyv-mániás lények - Suz'n Világa

Hozzászólnál? Itt megteheted :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .